W naszej pracowni wypiekamy pierniki z ciasta leżakującego, ale pragniemy podzielić się z Czytelnikami przepisem na pierniki ekspresowe.
Składniki:
0,5 szkl. miodu naturalnego (można zastąpić sztucznym, jeśli chcemy, żeby nasze pierniki od razu były miękkie)
200 g miękkiego masła
1 szkl. cukru pudru
2 jajka
4,5 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
6 łyżeczek przyprawy do piernika (Najlepiej takiej, która w swoim składzie nie zawiera mąki pszennej czy cukru)
Przygotowanie:
Ciasto jest niezwykle łatwe w przygotowaniu. Wystarczy zagnieść razem wszystkie składniki do połączenia i uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto wałkujemy na grubość około 2-3 mm lub grubiej, jeśli chcemy, żeby pierniczki po upieczeniu od razu były miękkie. Czas na wykrawanie! Użyj swoich ulubionych piernikowych foremek, a gotowe do pieczenia pierniczki rozłóż w kilku centymetrowych odstępach na blaszce pokrytej papierem. Pieczemy w 175 stopniach około 10-15 minut. Po wystygnięciu, lukrujemy! Do szklanki cukru pudru dodaj 2-3 łyżki gorącej wody i wymieszaj! Do ozdoby użyj świątecznych posypek. Smacznego! Małgorzata Doruch z pracowni KomuCiacho w Ostrzeszowie
Najnowsze komentarze