Maselniczka w kuchni stała się symbolem wygody i funkcjonalności. Serwując masło w eleganckim naczyniu zamiast tradycyjnej folii czy papieru, podnosisz również estetykę stołu. Obecnie na rynku znajdziesz mnóstwo różnych maselniczek. A ten poradnik pomoże ci wybrać najlepsze naczynie do podawania masła, łączy w sobie walory estetyczne z praktycznością. Sprawdź to już teraz, czytając go! Zapraszamy!
Maselniczka drewniana, a może metalowa?
Maselniczka w kuchni to nie tylko kwestia estetyki, ale także funkcjonalności. Wymiar tego naczynia powinien być zbliżony do standardowej kostki masła, ponieważ to znacznie ułatwi jej przechowywanie. W sklepach dostępne są maselniczki w różnych kształtach — od tradycyjnych prostokątnych, przez okrągłe w stylu retro, aż po bardziej ekstrawaganckie, takie jak w kształcie krowy czy pojazdu. Dodatkowo niektóre z nich wyposażono w praktyczne dodatki, takie jak drewniana pokrywa. Taka maselniczka może służyć również jako deseczka do krojenia. Popularne są także zestawy tych naczyń do masła z nożykami.
Maselniczka ceramiczna wyróżnia się trwałością i odpornością na zapachy, a także eleganckim wyglądem. Szklane modele zazwyczaj wykonuje się ze szkła hartowanego, które jest trwałe i odporne na uszkodzenia. Jednak zawsze należy je traktować z ostrożnością. Stalowe maselniczki, zwłaszcza te ze stali nierdzewnej, mają ten atut, że są bardzo wytrzymałe i długo zachowują świeżość masła.
Natomiast porcelanowe maselniczki bywają bardzo eleganckie i odporne na działanie kwasów, choć są bardziej kruche. Wybierając maselniczkę drewnianą, warto zwrócić uwagę na jej impregnację, która chroni drewno przed działaniem wilgoci i zapachami. Wśród maselniczek plastikowych zaletą jest ich lekkość i łatwość w czyszczeniu, chociaż estetycznie ustępują innym modelom.
Czym kierować się podczas zakupu maselniczki?
Jeżeli nie wiesz, jaką maselniczkę wybrać do swojego domu, zastanów się przede wszystkim nad ich walorami estetycznymi. To naczynie do masła przede wszystkim będzie prezentować się stole podczas wizyty twoich gości. Dlatego to walor estetyczny powinien odgrywać główną rolę w trakcie wyboru maselniczki.
Poza tym zwróć uwagę również na jej trwałość, odporność na uszkodzenia mechaniczne czy łatwość czyszczenia. Pamiętaj o tym, aby dopasować wybraną przez siebie maselniczkę do pozostałych elementów stołu. Najważniejsze jest to, aby to naczynie odpowiadało twojemu gustowi, a także twoim potrzebom.
Jak prawidłowo powinno się przechowywać masło?
Choć wiele osób trzyma masło w lodówce, najnowsze badania sugerują, że może być ono przechowywane poza nią. Warunkiem jest umieszczenie go w szczelnej maselniczce. Masło zawiera głównie tłuszcz – aż 82%, a pozostała jego część to woda. Co ważne, sól obecna w niektórych rodzajach tego produktu spożywczego hamuje rozwój mikroorganizmów. W związku z tym masło może bezpiecznie pozostać poza lodówką.
Jak szybko pokroić twarde masło?
Jeżeli jednak należysz do tych, którzy trzymają masło w chłodnej lodówce, mamy kilka sugestii, jak ułatwić sobie postępowanie z tym niekiedy twardym produktem. Na rynku dostępne są narzędzia, takie jak młynki i krajalnice do masła, które umożliwiają łatwe szatkowanie i krojenie tego produktu na drobne kawałki, co sprzyja jego rozsmarowywaniu.
Innym pomocnym trikiem jest wykorzystanie obieraczki do tworzenia cienkich plastrów masła. Warto też zastanowić się nad zakupem specjalnego noża z zaokrąglonym ostrzem, który nie tylko doskonale kroi, ale i rozsmarowuje. Warto zaznaczyć, że niektóre maselniczki posiadają wbudowany mały nożyk do masła.
Czy już masz upatrzoną maselniczkę dla siebie? Jeżeli nie, to już teraz zachęcamy cię do znalezienia odpowiedniego naczynia do masła. Powodzenia podczas zakupów!
Najnowsze komentarze