Pierwsze miejsce w konkursie zorganizowanym przez Ostrzeszowskie Centrum Kultury.

Ogłoszenia
Stolarz Lempert

„Pierniczki po staropolsku” powstały inspirowane przepisem na piernik staropolski, dojrzewający, według Marii Lemis i Henryka Vitry „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”. Wykonanie ciasta jest bardzo proste, lecz wymaga cierpliwości i dyscypliny czasowej. Aby móc delektować się jego smakiem na Święta Bożego Narodzenia ciasto należy przygotować 7 tygodni wcześniej. Masa piernikowa musi być leżakowana w chłodnym miejscu 5-6 tygodni. Im dłużej, tym lepiej 😊 Pierniczki piekę co roku, wspólnie z moją mamą Zofią Ostrowicz. W tym roku nie było inaczej. Jeśli chodzi o smak, myślę, że ich głównym składnikiem jest zapał i radość, że to już ten moment na przygotowanie ciasta i że zaraz będą święta, bo kto nie czeka na ten czas .Użyte produkty są lokalne, czy to miód, masło, czy nawet mąka. To również gwarancja ich smaku.

Składniki:

500 g miodu, 250 g smalcu albo masła, 1,5 szklanki cukru,  1 kg mąki pszennej, 4 jajka, 3 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki soli, około 80 g przyprawy do piernika.

Masło, miód i cukier należy umieścić w jednym garnku i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Odstawić do ostudzenia, połączyć z przyprawą do piernika. Do letniej masy wsypać sól, wbić jajka, wlać mleko z rozpuszczoną w nim sodą i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać łyżką, aż powstanie jednolita masa. Wyrobiona masa jest dość luźna, ale tak ma być. Umieścić piernikową masę w emaliowanym, kamionkowym albo szklanym naczyniu, przykryć ściereczką. Przechowywać w chłodnym miejscu przez 5-6 tygodni.

Wykonanie:

Z wyleżakowanego ciasta oderwać część i rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie na grubość 2 – 3 mm. Z ciasta można upiec blaty piernikowe i przełożyć powidłami lub, tak jak w przypadku mojego wykonania, pierniczki. Pierniczki po upieczeniu powinny ze 3 dni poleżakować. Po tym czasie są najlepsze, ale wyciągnięte prosto z pieca są równie smaczne. Pierniczki, które brały udział w konkursie, były nadziewane powidłami śliwkowymi i polane polewą z gorzkiej czekolady.

Życzymy wszystkim czytelnikom udanej zabawy w pieczeniu pierników, niech to będzie rodzinne zajęcie, a na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia składamy najlepsze życzenia!

 Iwona Marczyk i Zofia Ostrowicz

Ogłoszenia
J3M