Kultura i rozrywka
Świąteczne zupy w nowej odsłonie [FILM]
Trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę i świąteczny stół bez przynajmniej jednej zupy. Wbrew pozorom przyrządzenie takiego dania nie jest jednak proste. Jeśli chcemy uzyskać odpowiedni efekt trzeba czasu, wiedzy i umiejętności. Dlatego warto korzystać z nadarzających się okazji i brać udział w warsztatach kulinarnych, prowadzonych przez uznanych mistrzów kuchni.
Prezentujemy przepisy opracowane przez P. Powroźnika, które zostały opublikowane na stronie internetowej Ostrzeszowskiej Lokalnej Grupy Działania:
ZUPA RYBNA
Składniki: woda 2l, filet rybny karpia 0,5 kg; ości, ogony, łby ryb 1kg; włoszczyzna 1 pęczek; cebula 1 szt.; czosnek 1 ząbek; sól, pieprz biały; ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, gałka muszkatołowa, natka pietruszki.
Pulpeciki rybne: 0,5 kg fileta z karpia ugotowanego w wywarze, kaszka manna 0,3 kg, jajko 1 szt., cebula 1 szt., czosnek 1 ząbek, sól, pieprz, koperek, olej 2 łyżki
Przygotowanie dania:
Zupa:
Do garnka włóż włoszczyznę, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, gałązki lubczyku oraz sól i pieprz. Cebulę spal nad ogniem. Zalej wodą. Doprowadź do wrzenia. Dodaj filety rybne, ości i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Rybę delikatnie wyjmij z bulionu i przełóż do miseczki. Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w plastry. Z bulionu wyjmij warzywa i przecedź go, aby był klarowny. Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę. Gotuj na średnim ogniu ok. 8-10 minut, aż warzywa będą miękkie. Zestaw z ognia. Zupę podawaj na gorąco z pulpecikami od święta i nie tylko 🙂
Pulpeciki:
Cebulę pokrój w kostkę. Koperek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Ugotowane filety rybne rozgnieć widelcem. Dodaj cebulę, jajka, bułkę tartą i koperek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj do połączenia składników. Z masy formuj pulpeciki. Układaj na desce. W garnku zagotuj wodę. Delikatnie wkładaj pulpeciki i gotuj 5-6 minut. Podawaj w zupie.
ZUPA GRZYBOWA
Składniki: 70 g grzybów suszonych (borowików i/lub podgrzybków), 1,5 litra wody, 3 łyżki masła, 1 cebula, 1 marchewka, 2 ziemniaki, zioła: po 1 łyżeczce tymianku i majeranku, pęczek natki pietruszki, 250 ml śmietanki 30%, do podania: grzaneczki z chleba
Przygotowanie dania:
Suszone grzyby kruszymy i smażymy na maśle z dodatkiem krojonej cebuli. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zioła. Mieszając co chwilę podsmażać przez minutę. Zalać wodą. Zagotować na dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem (ok. pół łyżeczki). Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut (do miękkości składników). Odstawić z ognia i podawać z listkami natki pietruszki oraz śmietanką, podawać z grzankami (chleb pokroić w małą kosteczkę, rozłożyć na blaszce i suszyć w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C, aż będzie chrupiący).
BARSZCZ Z USZKAMI
Barszcz: 5 l wody, 4 korzenie pietruszki, 6 marchewek, 1 seler, 1 por, 2 cebule, 4 kg buraków, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 0.3 kg malin, 0,1 l octu, 2 ząbki czosnku, 2 duże garści majeranku, sól, pieprz
Uszka: 600 g mąki pszennej, 400 ml ciepłej wody (temperatura około 50 stopni)
Farsz: 120 g pieczarek, 500 ml wywaru od moczonych grzybów, 1 cebula, 1 łyżka masła, sól, pieprz
Przygotowanie dania:
Warzywa (buraki, marchew, seler, pietruszka, por) obierz i pokrój. Warzywa umieść w dużym garnku, dodaj cebulę, wodę, liście laurowe, ziele angielskie. Barszcz zagotuj, dodaj ocet, a następnie gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Dodaj rozgnieciony czosnek, cukier, maliny, majeranek. Barszcz ponownie zagotuj, dopraw solą i pieprzem, podawaj z uszkami.
Uszka
Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na maśle, przełóż do miski. Dotrzyj pieczarki. Podlewaj wywarem grzybowym. Farsz wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciasto: mąkę umieść na stolnicy, powoli dodawaj ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj, aż stanie się gładkie i elastyczne, powinno być dość miękkie. Ciasto umieść na talerzyku i przykryj miską, powinno odpoczywać około 30 minut. Po tym czasie odkrój kawałek ciasta i bardzo cienko rozwałkuj, w cieście wycinaj małe kółka. Na środku każdego kółka nakładaj małą porcję grzybowego farszu, zlep brzegi, a następnie zlep końce. Uszka wrzucaj (partiami, nie wszystkie na raz) na wrzątek i gotuj 1 – 2 minuty.
-
Aktualności4 miesiące temu
Ulica Leśna w Ostrzeszowie zablokowana. Trwa reanimacja kierowcy AKTUALIZACJA
-
Aktualności5 miesięcy temu
Tragiczny wypadek drogowy. Zginął 31-letni mieszkaniec gminy Kobyla Góra
-
Aktualności1 miesiąc temu
Rekordowa wygrana w Ostrzeszowie-Pustkowiu. Gracz zgarnął ponad 6 milionów złotych!
-
Aktualności3 miesiące temu
Niedaleko Ostrzeszowa powstaje największe osiedle. Ceny prawie niemożliwe (foto)
-
Aktualności1 miesiąc temu
Wydał 4 zł, zgarnął ponad 6 milionów! [FILM]
-
Aktualności5 miesięcy temu
Jubileusze Małżeńskie w Gminie Doruchów
-
Aktualności4 miesiące temu
Potrąciła rowerzystę, uciekła i próbowała zatrzeć ślady [AKTUALIZACJA]
-
Aktualności2 miesiące temu
27-latek zmarł w salonie fryzjerskim
Najnowsze komentarze