Trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę i świąteczny stół bez przynajmniej jednej zupy. Wbrew pozorom przyrządzenie takiego dania nie jest jednak proste. Jeśli chcemy uzyskać odpowiedni efekt trzeba czasu, wiedzy i umiejętności. Dlatego warto korzystać z nadarzających się okazji i brać udział w warsztatach kulinarnych, prowadzonych przez uznanych mistrzów kuchni.

Ogłoszenia
Instal Grunt

Prezentujemy przepisy opracowane przez P. Powroźnika, które zostały opublikowane na stronie internetowej Ostrzeszowskiej Lokalnej Grupy Działania:

ZUPA RYBNA

Składniki: woda 2l, filet rybny karpia 0,5 kg; ości, ogony, łby ryb 1kg; włoszczyzna 1 pęczek; cebula 1 szt.; czosnek 1 ząbek; sól, pieprz biały; ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, gałka muszkatołowa, natka pietruszki.

Pulpeciki rybne: 0,5 kg fileta z karpia ugotowanego w wywarze, kaszka manna 0,3 kg, jajko 1 szt., cebula 1 szt., czosnek 1 ząbek, sól, pieprz, koperek, olej 2 łyżki

Przygotowanie dania:

Zupa:

Do garnka włóż włoszczyznę, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, gałązki lubczyku oraz sól i pieprz. Cebulę spal nad ogniem. Zalej wodą. Doprowadź do wrzenia. Dodaj filety rybne, ości i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Rybę delikatnie wyjmij z bulionu i przełóż do miseczki. Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w plastry. Z bulionu wyjmij warzywa i przecedź go, aby był klarowny. Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę. Gotuj na średnim ogniu ok. 8-10 minut, aż warzywa będą miękkie. Zestaw z ognia. Zupę podawaj na gorąco z pulpecikami od święta i nie tylko 🙂

Pulpeciki:

Cebulę pokrój w kostkę. Koperek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Ugotowane filety rybne rozgnieć widelcem. Dodaj cebulę, jajka, bułkę tartą i koperek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj do połączenia składników. Z masy formuj pulpeciki. Układaj na desce. W garnku zagotuj wodę. Delikatnie wkładaj pulpeciki i gotuj 5-6 minut. Podawaj w zupie.

ZUPA GRZYBOWA

Składniki: 70 g grzybów suszonych (borowików i/lub podgrzybków), 1,5 litra wody, 3 łyżki masła, 1 cebula, 1 marchewka, 2 ziemniaki, zioła: po 1 łyżeczce tymianku i majeranku, pęczek natki pietruszki, 250 ml śmietanki 30%, do podania: grzaneczki z chleba

Przygotowanie dania:

Suszone grzyby kruszymy i smażymy na maśle z dodatkiem krojonej cebuli. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zioła. Mieszając co chwilę podsmażać przez minutę. Zalać wodą. Zagotować na dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem (ok. pół łyżeczki). Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut (do miękkości składników). Odstawić z ognia i podawać z listkami natki pietruszki oraz śmietanką, podawać z grzankami (chleb pokroić w małą kosteczkę, rozłożyć na blaszce i suszyć w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C, aż będzie chrupiący).

BARSZCZ Z USZKAMI

Barszcz: 5 l wody, 4 korzenie pietruszki, 6 marchewek, 1 seler, 1 por, 2 cebule, 4 kg buraków, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 0.3 kg malin, 0,1 l octu, 2 ząbki czosnku, 2 duże garści majeranku, sól, pieprz

Uszka: 600 g mąki pszennej, 400 ml ciepłej wody (temperatura około 50 stopni)

Farsz: 120 g pieczarek, 500 ml wywaru od moczonych grzybów, 1 cebula, 1 łyżka masła, sól, pieprz

Przygotowanie dania:

Warzywa (buraki, marchew, seler, pietruszka, por) obierz i pokrój. Warzywa umieść w dużym garnku, dodaj cebulę, wodę, liście laurowe, ziele angielskie. Barszcz zagotuj, dodaj ocet, a następnie gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Dodaj rozgnieciony czosnek, cukier, maliny, majeranek. Barszcz ponownie zagotuj, dopraw solą i pieprzem, podawaj z uszkami.

Uszka

Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na maśle, przełóż do miski. Dotrzyj pieczarki. Podlewaj wywarem grzybowym. Farsz wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ciasto: mąkę umieść na stolnicy, powoli dodawaj ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj, aż stanie się gładkie i elastyczne, powinno być dość miękkie. Ciasto umieść na talerzyku i przykryj miską, powinno odpoczywać około 30 minut. Po tym czasie odkrój kawałek ciasta i bardzo cienko rozwałkuj, w cieście wycinaj małe kółka. Na środku każdego kółka nakładaj małą porcję grzybowego farszu, zlep brzegi, a następnie zlep końce. Uszka wrzucaj (partiami, nie wszystkie na raz) na wrzątek i gotuj 1 – 2 minuty.

Ogłoszenia
J3M