Połącz się z nami
top

Wydarzenia

Przypomną weselne potrawy i tradycje w Doruchowie

Opublikowano

w dniu

Weselne tradycje i potrawy to jedne z najbardziej charakterystycznych elementów polskich wesel. Gmina Doruchów razem z Samorządem Województwa Wielkopolskiego organizują konkurs kulinarny pn. „WESELE w TRADYCJI WIELKOPOLSKIEJ” skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich nawiązujący do rozmaitych zwyczajów, wyrobów i dań związanych ze ślubem i weselem. Finał odbędzie się 2 marca w Doruchowie.

Konkurs „WESELE w TRADYCJI WIELKOPOLSKIEJ” ma na celu przypomnienie i zaprezentowanie dawnych tradycji kulinarnych oraz zwyczajów weselnych mieszkańców wielkopolski. Ponadto konkurs popularyzuje aktywność Kół Gospodyń Wiejskich na rzecz lokalnych społeczności wiejskich. Wydarzenie jest także zachętą młodych pokoleń do czerpania z dziedzictwa kulturowego oraz kulinarnego utrwalając tym samym w pamięci lokalne obrzędy symbole i dania związane z radosnym momentem życia wielu ludzi jakim jest ślub.

– Inicjatywa organizowana przez gminę Doruchów oraz Samorząd Województwa Wielkopolskiego to zachęta do uczestnictwa i zaprezentowania lokalnych weselnych specjałów przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich. Wydarzenie oprócz konkursu kulinarnego przewiduje także część obyczajową podczas, której Zespoły Ludowe z Wielkopolski zaprezentują pokazy sceniczne i tradycyjne obrzędy tj. zmówiny, oczepiny i pożegnanie młodej pary w domu. Na najlepsze potrawy przygotowane w ramach konkursu przewidziano atrakcyjne nagrody. Finał odbędzie już w sobotę 2 marca w sali widowiskowej Gminnego Ośrodka Kultury w Doruchowie – mówi wicemarszałek województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski

Udział w konkursie wezmą Koła Gospodyń Wiejskich. Zadaniem uczestników konkursu jest przygotowanie tradycyjnej potrawy weselnej charakterystycznej dla regionu działania Koła Gospodyń Wiejskich wraz z opisem receptury. Każde z Kół uczestniczących w konkursie może przygotować tylko jedną potrawę.  Przygotowane potrawy komisja konkursowa będzie oceniała pod względem smaku, estetyki podania potrawy oraz tradycji i oryginalności przepisu. Na najlepsze potrawy organizatorzy przewidzieli nagrody finansowe.

Reklama
w tekst1

Finał konkursu odbędzie się w Gminnym Ośrodku Kultury w Doruchowie 2 marca o godzinie 14.00. BZ

fot. Urząd Gminy w Doruchowie/FB

 

Reklama
w tekst1
Reklama
J3M
Kliknij żeby komentować

1 komentarz

  1. JO

    2024-03-01 at 22:21

    Gnać arbuzowy.

  2. Jacek PLACEK

    2024-03-02 at 13:31

    jedziemy?

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 + piętnaście =

Popularne tematy