Połącz się z nami
PROSMED2

Ogłoszenia płatne

Jakie polskie dania kochamy najbardziej?

Opublikowano

w dniu

Jakie polskie dania kochamy najbardziej?

Polska kuchnia ma do zaoferowania mnóstwo niesamowitych potraw. Jakie jednak spotykają się z największym uwielbieniem? Oto lista absolutnych klasyków.

Dania uwielbiane przez Polaków – oto piątka, która króluje na stołach

Jednym z największych atutów polskiej kuchni bez wątpienia jest jej różnorodność. Przeglądając menu takich restauracji, jak na przykład Bistro Na Talerzu, widać doskonale, że niemal każdy jest w stanie znaleźć wśród tych smaków coś dla siebie. Nie ma jednak wątpliwości, że niektóre dania trafiają na polskie stoły zdecydowanie częściej od innych.

Jakie potrawy są absolutnymi królami w polskich domach? Poniżej znajdziesz listę pięciu hitów, których obecność w tym zestawieniu nie powinna być dla nikogo żadnym zaskoczeniem.

Pierogi – absolutny król polskich stołów

Trudno znaleźć potrawę, która mocniej kojarzyłaby się z Polską. Pierogi, czyli pyszny farsz osłonięty delikatnym ciastem, są elementem wielu kuchni na całym świecie. To jednak polski wariant, który pochodzi prawdopodobnie już z XIII wieku, cieszy się wyjątkową popularnością. W środku można znaleźć nadzienie słone lub słodkie, a pierogi można gotować w wodzie, piec lub smażyć – dowolność jest naprawdę imponująca.

Reklama
Życzenia1

Kotlet schabowy – klasyka polskich obiadów

Polski tradycyjny obiad? To proste – surówka, ziemniaki i kotlet schabowy! Chociaż przypominać może sznycel, warto wskazać kluczowe różnice. W polskim kotlecie bowiem wykorzystuje się zazwyczaj wieprzowinę, a chrupiąca panierka o wiele mocniej przylega do mięsa. Najważniejszy jest jednak pełny smak i sytość tego dania, które świetnie łączy się z przeróżnymi dodatkami czy sosami.

Rosół – zupa na każdą okazję

Nie ma tutaj nad czym się rozwodzić – rosół to król wszystkich zup. Przygotowuje się ją na bulionie drobiowym z dodatkiem warzyw, a bogaty smak tego klarownego wywaru jest uwielbiany przez miliony Polaków. Nie ma znaczenia, czy to niedzielny obiad, czy ratunek podczas przeziębienia – zawsze jest dobry powód, by sięgnąć po rosół. A na dodatek jest to świetna baza do tworzenia innych zup, na przykład pomidorowej!

Gołąbki – jeden z symboli polskiej kuchni

Farsz złożony z mięsa i ryżu zawijany w liście kapusty – brzmi prosto, a jak to smakuje! Gołąbki w rzeczywistości wymagają co prawda trochę cierpliwości przy pieczeniu czy duszeniu, lecz zdecydowanie jest to gra warta świeczki. To trzon tradycyjnej polskiej kuchni, a w każdym regionie przyrządza się je trochę inaczej. Dodaje się do nich ziemniaki i esencjonalny sos, na przykład z pomidorów.

Żurek – podstawa (nie tylko) na wielkanocnym stole

Żurek to tradycyjna zupa przygotowywana na zakwasie z mąki żytniej. To właśnie stąd bierze się charakterystyczny kwaskowaty smak oraz nazwa tego dania (starogermański sūr znaczyło kwaśny). Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez żurku podawanego z chlebem (lub w chlebie!), białą kiełbasą oraz gotowanym jajkiem. Czasami tę zupę nazywa się również barszczem białym, lecz w rzeczywistości barszcz tworzy się na zakwasie pszennym, a nie żytnim!

Reklama
Życzenia1
Reklama
Życzenia2
Kliknij żeby komentować

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

6 + 4 =

Popularne tematy