Ogłoszenia płatne
Dlaczego nasz organizm potrzebuje beta-karotenu?
Beta-karoten jest kojarzony z substancją nadającą skórze ciemniejszy kolor. Ten sam barwnik uznaje się za najlepszego strażnika wzroku. To najpopularniejsze, ale niejedyne właściwości beta-karotenu. Czy wiesz, jak wiele korzyści przynosi regularne zażywanie tego karotenoidu? Odkryj jego najciekawsze właściwości.
Jak działa najważniejszy karotenoid?
Beta-karoten jest najpopularniejszą odmianą karotenoidów, czyli barwników nadających roślinom pomarańczowy, żółty lub czerwony kolor. Istnieje około 600 rodzajów takich substancji – są to także silne przeciwutleniacze posiadające właściwości lecznicze. Organizm człowieka wykorzystuje tylko kilka z nich, a najwięcej korzyści czerpie z beta-karotenu, który wykazuje bardzo dużą aktywność. Jest on prekursorem witaminy A i ulega przetworzeniu tylko w takiej ilości, jaka jest potrzebna do odpowiedniego funkcjonowania narządów. Trudno go przedawkować – nadmiar beta-karotenu jest magazynowany w tkance tłuszczowej oraz skórze, która nabiera charakterystycznego, żółtawego koloru.
Jak beta-karoten wpływa na nasze zdrowie?
Spożywanie dużych ilości pokarmu zawierającego beta-karoten może przynieść wiele korzyści dla organizmu. Prowitamina A jest znana ze swojego prozdrowotnego działania – dzięki niej wsparcie otrzymuje niemal cały organizm, ponieważ ten barwnik:
- sprawia, że układ odpornościowy lepiej chroni się przed infekcjami i zakażeniami,
- jako antyoksydant ochrania przed szkodliwym wpływem wolnych rodników,
- redukuje negatywne skutki chemioterapii oraz radioterapii,
- wpływa na obniżenie cholesterolu,
- chroni przewód pokarmowy i oddechowy przed niebezpiecznymi infekcjami,
- zapobiega kurzej ślepocie,
- poprawia kondycję skóry.
Beta-karoten przygotowuje ciało do sezonu letniego – na kilka tygodni przed rozpoczęciem wakacji warto rozpocząć suplementację tego karotenoidu. Dzięki temu opalenizna będzie wyglądać bardzo estetycznie, a skóra zyska dodatkową ochronę przed promieniowaniem UV.
Naturalne źródła beta-karotenu
Chociaż beta-karoten jest naturalnym barwnikiem, to można go znaleźć również owocach i warzywach, które nie są pomarańczowe, żółte lub czerwone. Najpopularniejsze źródła prowitaminy A to:
- marchew, pomidory i dynia,
- brzoskwinie, morele, mango, melon, wiśnie i nektaryny,
- szpinak, brokuły, kalafior, kapusta włoska i sałata,
- groszek i szparagi.
Wysokie dawki beta-karotenu znajdują się w zielonych warzywach liściastych. W przypadku diety ubogiej w owoce i warzywa należy rozważyć alternatywne źródło prowitaminy A – wygodnym rozwiązaniem może być zażywanie suplementu zawierającego karotenoidy.
Jak rozpoznać niedobór beta-karotenu?
Zbyt niskie stężenie beta-karotenu zazwyczaj daje kilka charakterystycznych objawów. Osoby cierpiące na awitaminozę często zmagają się z kurzą ślepotą, czyli osłabionym widzeniem po zmroku. Niedobór witaminy A wiąże się także z przesuszeniem skóry oraz osłabieniem paznokci i włosów. Dzieci spożywające mało produktów zawierających beta-karoten często rosną wolniej niż ich rówieśnicy, a dorośli z niedoborem mogą zaobserwować poważne problemy z płodnością. W razie podejrzenia awitaminozy należy udać się do lekarza, który ustali przyczynę gorszego samopoczucia.
-
Aktualności2 tygodnie temu
Tragiczny wypadek drogowy. Zginął 31-letni mieszkaniec gminy Kobyla Góra
-
Aktualności1 tydzień temu
Obwieszczenie o licytacji
-
Aktualności7 dni temu
Nagrodzono najaktywniejsze sołectwa z południowej Wielkopolski
-
Aktualności6 dni temu
Wypadek w Rojowie. Motocyklista trafił do szpitala
-
Aktualności3 tygodnie temu
Tężnia w Grabowie nad Prosną otwarta
-
Aktualności2 tygodnie temu
Jechał bez uprawnień na niesprawnym motocyklu
-
Aktualności4 dni temu
Jechał 137 km/h w terenie zabudowanym
-
Aktualności2 tygodnie temu
Domowy oprawca zatrzymany
Najnowsze komentarze