Połącz się z nami
PROSMED2

Aktualności

W Wielkanoc podziel się nadwyżką jedzenia w Jadłodzielni

Opublikowano

w dniu

Wielkanoc nieodłącznie związana jest z przygotowaniem wielu tradycyjnych potraw. Ratunkiem przed ich zmarnowaniem są Jadłodzielnie. Samorząd Województwa Wielkopolskiego od pięciu lat umożliwia tworzenie miejsc wymiany żywności i zachęca do korzystania z tych miejsc. Jadłodzielnie funkcjonują w 30 miejscach Wielkopolski. 

Wielkanoc nosi wiele symboli, wśród których jest żywność przygotowywana specjalnie na tą okazję. Niestety w wielu gospodarstwach domowych nadwyżki świątecznej żywności ulegają zmarnowaniu i wyrzuceniu. Aby ograniczyć problem Samorząd Województwa Wielkopolskiego realizuje „Program ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025”, w ramach którego realizowanych jest szereg programów oraz inicjatyw ograniczających i zwiększających świadomość społeczeństwa na temat marnowania żywności.

– Wyjątkowy okres świąt Wielkanocnych sprzyja kupowaniu i wytwarzaniu znacznych nadwyżek żywności, która niestety często ulega zepsuciu i wyrzuceniu. Warto w tym czasie zwrócić szczególną uwagę co trafia do naszych sklepowych koszyków oraz na stoły by w przypadku nadwyżek jedzenia podzielić się nią z innymi osobami oraz w sposób zrównoważany i przemyślany kupować to co będziemy jeść i częstować gości przy świątecznych stołach. Samorząd Województwa Wielkopolskiego zachęca do korzystania z infrastruktury działającej w wielu miejscach Regionu takich jak Wielkopolskie Jadłodzielnie, które funkcjonują w 30 punktach całej Wielkopolski – mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski

Idea dzielenia się żywnością pełni ważną rolę w społecznościach lokalnych, zwłaszcza w okresie świątecznym więc warto nie być obojętnym na trudną sytuację innych osób. „Wielkopolskie Jadłodzielnie” to miejsca, w których mieszkańcy w sposób anonimowy mogą wymieniać się z innymi przygotowaną żywnością i produktami nadającymi się do spożycia. Każdy punkt wymiany wyposażony jest w witrynę lub ladę na produkty wymagające ciągu chłodniczego, regał na warzywa, owoce czy opakowane produkty sypkie, jak kasza, makaron czy mąka. Zasady korzystania z Jadłodzielni są proste, zdroworozsądkowe i wyraźnie opisane na plakatach umieszczonych w widocznym miejscu. Informują one, jakie produkty można przynieść, a jakich nie wolno tam wkładać. BZ

Reklama
J3M

Lista jadłodzielni:

Mikstat – ul. F. Chopina 1,

Ostrzeszów – przy kościele pw. Chrystusa Króla w Ostrzeszowie

fot. archiwum

Reklama
J3M

 

Reklama
J3M
Kliknij żeby komentować

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

20 + siedemnaście =

Popularne tematy