Często podaję ją z sosem pomidorowym. Tak smakuje nam najbardziej. Farsz jest delikatny, mocno ziołowy, bardzo aromatyczny. Pyszne danie na wyjątkowe okazje, miły wieczór czy wykwintny obiad.

Co będzie potrzebne!
  • 4 duże papryki
  • 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 100g ryżu
  • jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ketchupu
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta tymianku
  • szczypta oregano
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki startego żółtego sera
Papryki myjemy. Odcinamy im główki i wycinamy gniazda nasienne. Solimy i pieprzymy w środku po czym odkładamy na bok.
Ryż gotujemy na sypko i studzimy.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, przestudzony ryż, ketchup, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę oraz wszystkie zioła i przyprawy.
Faszerujemy papryki, przykrywamy czapeczką i przekładamy do naczynia żaroodpornego do którego dolewamy troszkę wody albo bulionu.

Pieczemy około godzinę w 180 stopniach. Papryki pocięte w poprzek można piec 45 minut- to w zupełności wystarczy.
Na 10 minut przed końcem posypujemy startym serem.
Podajemy z sosem pomidorowym albo czosnkowym.
Smacznego!